duurzaam beleggen bij
a.s.r. vermogensbeheer

wat betekent opkomend populisme voor beleggingen?

geplaatst op 02-03-2017 door Neal

Het zijn spannende tijden in de politiek. In diverse Europese landen vinden in de loop van dit jaar belangrijke verkiezingen plaats. Op 15 maart trapt Nederland af met de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Daarna gaan de Fransen naar de stembus. De extreemrechtse kandidaat Marine Le Pen lijkt niet geheel kansloos in de race om het Franse presidentschap. Wat zullen de gevolgen zijn voor het economisch beleid van Frankrijk, voor de euro en voor de EU? Duitsland staat verderop dit jaar in het teken van parlementsverkiezingen. Worden onze oosterburen al “Merkel-müde”? En wat gaat er gebeuren in Italië? Gaat de partij van de rasechte populist Beppe Grillo bij de volgende verkiezingen hoge ogen gooien?

is verkiezingsstress gegrond?

Over de hele wereld zien we populistische partijen opkomen. Het afgelopen jaar zijn onwaarschijnlijke gebeurtenissen werkelijkheid geworden, zoals de Brexit en de verkiezing van Trump. Het gedachtegoed van populisten heeft invloed op het economische beleid en beleggingsmarkten. Het is daarom van belang om voorafgaand aan de verkiezingen na te denken over de kans op een populistische overwinning.

Op dit moment verwachten wij geen populistische doorbraak in 2017. De kans dat Le Pen de Franse presidentsverkiezing wint, schatten we op 10%. In het geval van Italië schatten we de kans op een verkiezingsoverwinning van de 5-Sterren Beweging ook op 10%. Voor Nederland en Duitsland schatten we de kans dat populisten aan het roer komen in als erg klein.

Meer weten over de kans dat populisten aan de macht komen en de gevolgen daarvan voor de economie en beleggingen? Download hieronder het rapport.