duurzaam beleggen bij
a.s.r. vermogensbeheer

Vredesorganisatie PAX noemt a.s.r. weer als positief voorbeeld

geplaatst op 07-12-2018 door Jack

In een jaarlijks onderzoeksrapport van vredesorganisatie PAX wordt a.s.r. weer als positief voorbeeld genoemd. PAX onderzoekt hoe clustermunitie wordt gefinancierd. a.s.r. sluit in haar investeringsbeleid wapenproducenten en -handelaren nadrukkelijk uit.
PAX laat jaarlijks onderzoeken hoe producenten van clustermunitie worden gefinancierd. a.s.r. wordt genoemd in het rapport als positief voorbeeld van een bedrijf met een duidelijk beleid dat investeringen in clustermunitieproducenten uitsluit.

Jack Julicher, directeur a.s.r. vermogensbeheer: ‘Deze studie onderschrijft niet alleen a.s.r.’s uitvoerige uitsluitingsbeleid met betrekking tot wapens, maar ook de impact die financiële instellingen hebben: ieder jaar maken meer fabrikanten bekend te zullen stoppen met clustermunitie onder druk van de internationale gemeenschap.’

Wereldwijd investeren 88 banken, verzekeraars en pensioenfondsen gezamenlijk nog 8,7 miljard dollar in 7 bedrijven die nog betrokken zijn bij productie, onderhoud of modernisering van clustermunitie.
Clusterbommen zijn erg omstreden omdat ze altijd veel burgerslachtoffers eisen. Het gebruik van clustermunitie is dan ook sinds 2008 verboden in de Conventie over Clustermunitie, ondertekend door 120 landen. Desondanks zijn er nog steeds landen en bedrijven betrokken bij de productie van clusterbommen.

Klik hier voor een link naar het volledige rapport.