duurzaam beleggen bij
a.s.r. vermogensbeheer

FIN houdt jaarlijkse ALV bij a.s.r. vermogensbeheer

geplaatst op 18-04-2019 door Marc

“Dames en heren, geachte leden van de Vereniging van Fondsen (FIN).
Welkom bij a.s.r. in Utrecht. Als u hier 10 jaar geleden had gezeten, zat u nu 6 meter onder de grond. Hier was niets.”

Zo begon Jos Baeten zijn welkom woensdag 17 april voor de leden van de FIN die haar jaarlijkse ledenvergadering bij a.s.r. in Utrecht hield.
De FIN is de belangenvereniging van vermogensfondsen in Nederland en telt meer dan 350 leden. Samen vertegenwoordigen zij naar schatting 10 tot 15 miljard euro aan belegd vermogen. Vermogensfondsen ondersteunen met de opbrengsten uit hun vermogen allerlei terreinen, variërend van ouderenzorg tot achterstandsjongeren, van cultuur en wetenschappelijk onderzoek tot hulpverlening en sociale projecten. Vaak hebben deze fondsen een lange historie en interesse in duurzaamheid en lange termijn net als a.s.r.. Jos Baeten sloot in zijn welkomstwoord bij deze twee waarden aan door over het kantoorgebouw van a.s.r. te vertellen.

“Het gebouw boven u was het oude AMEV-pand uit 1974. Kleine kamertjes met oud tapijt, donkere vergaderzalen, loeiende gaskachels in de kelder en een stroomverbruik met een energielabel F. En beton, veel kil beton. Omdat we wilden centraliseren stonden we voor de keuze: gaan we nieuwbouw plegen of blijven we hier en passen we het aan met de eisen van nu en de toekomst? We hebben toen heel bewust gekozen voor duurzaam renoveren. Bijna tien jaar geleden hebben wij gezegd: Wij willen een CO2-neutraal pand. Toen werden we door iedereen uitgelachen. Nu is het één van de twintig grootste kantoorpanden van Nederland en eind van dit kwartaal is het volledig CO2-neutraal.”

’s Middags verzorgde a.s.r. vermogensbeheer een sessie over duurzaam beleggen samen met de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) en Fonds Sluyterman van Loo. Voor veel vermogensfondsen was dit een eerste kennismaking met a.s.r.. Angelique Laskewitz, directeur VBDO lichtte het proces toe van verduurzaming van beleggingsportefeuilles van pensioenfondsen en vermogensfondsen in een gesprek met a.s.r. vermogensbeheer portfoliomanagers Raquel Criado Larrea en Marjolein Meulensteen. Jack Julicher presenteerde hoe de € 58 miljard aan beheerd vermogen van a.s.r. verzekeringen al langjarig is verduurzaamd. Koeno Sluyterman van Loo (secretaris-directeur van Fonds Sluyterman van Loo) vertelde hoe zijn fonds duurzaam beleggen in de praktijk heeft ingevoerd.