duurzaam beleggen bij
a.s.r. vermogensbeheer

marktontwikkelingen september 2016

geplaatst op 10-10-2016 door Ronald

Pas op de plaats voor aandelen

De wereldwijde aandelenmarkten maakten in september een pas op de plaats. De MSCI World Total Return Index eindigde de maand in dollars gemeten 0,5% hoger. Omdat de dollar ten opzichte van de euro met 0,6% in waarde daalde, bedroeg het rendement in euro’s -0,1%. Europese aandelen behaalden een resultaat van 0,0%. Europese onroerend goedaandelen deden het met een rendement van -3,0% slechter. De best presterende aandelenregio was Asia Pacific, met in euro’s een plus van 1,1%.

Lichte daling van de rente

Staatsobligaties en investment grade credits uit de eurozone behaalden een licht positief rendement. De Duitse 10-jaars staatsrente nam met 5 basispunten af tot -0,12%. In de andere eurolanden was het beeld gemengd. Zo daalden de 10-jaars rentes in Ierland en Spanje met 10 basispunten of meer, terwijl de Italiaanse (+4) en vooral de Portugese (+29 basispunten) rentes toenamen. De risico-opslagen van high yield obligaties liepen uit waardoor het rendement van deze beleggingsklasse op een kleine min uitkwam.

De rendementen van de verschillende beleggingscategorieën waren als volgt: 

tabel

Centrale banken bepalen sentiment

Zoals vaak de laatste tijd werd de stemming op de financiële markten voor een belangrijk deel bepaald door de centrale banken. Zowel de ECB als de centrale banken van het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Japan voerden geen onmiddellijke wijzigingen in het monetaire beleid door. ECB-president Draghi meldde dat er vooralsnog geen extra stimuleringsmaatregelen nodig zijn, maar dat het programma kan worden verlengd als dat nodig mocht zijn. Volgens hem waren er binnen in het beleidscomité geen discussies over het obligatie-opkoopprogramma. Wel zijn er commissies ingesteld die de opties voor een mogelijk tekort aan op te kopen obligaties gaan onderzoeken. In het Verenigd Koninkrijk bleef het beleid onveranderd, maar was een meerderheid van het Monetary Policy Committee voor meer verruiming als economie niet verder verbetert. Ook de Fed liet de rente ongemoeid, waarbij drie leden van het beleidscomité voor een renteverhoging pleitten. Voorzitter Yellen gaf aan dat de kans op een verhoging in december is toegenomen. In Japan bracht de centrale bank geen wijzigingen aan in de rente en het opkoopprogramma, maar werd er wel nieuw beleid aangekondigd. De Bank of Japan meldde te gaan streven naar een 10-jaars rente van 0% en verhoogde de inflatiedoelstelling naar boven de 2%, zonder er een termijn aan te verbinden.

Positieve economische cijfers in Europa

In de eurozone vielen de economische cijfers afgelopen maand per saldo mee. De detailhandelsverkopen, het producentenvertrouwen en de geldgroei kwamen hoger uit dan verwacht. De industriële productie, het consumentenvertrouwen en de inflatie waren conform verwachting. De grootste tegenvaller was de gelijk gebleven werkloosheid terwijl in de markt van een daling was uitgegaan. Net als vorige maand waren de economische data van het Verenigd Koninkrijk sterk. De detailhandelsverkopen, de industriële productie en de inkoopmanagersindex stegen meer dan verwacht en ook de Britse banencijfers waren in orde.

Sterke cijfers in China, zwakkere in de VS

China lijkt bezig met een zachte landing. Afgelopen maand waren de detailhandelsverkopen en de industriële productie er hoger dan verwacht. De inkoopmanagersindex kwam boven het neutrale niveau van 50 uit. Ook de Chinese geldgroei kwam hoger uit. In de Verenigde Staten  stelden de meeste macrodata teleur. De banengroei, het vertrouwen onder inkoopmanagers, de industriële productie, de fabrieksorders, de winkelverkopen, de autoverkopen, de constructiebestendingen en de bouwvergunningen kwamen allemaal beneden verwachting uit. Hier stond tegenover dat het consumentenvertrouwen steeg tot het hoogste peil sinds 2007 en dat de groei van het BBP over het tweede kwartaal naar boven werd bijgesteld. Ook de inflatie was hoger dan verwacht.

Problemen in de bankensector

Al enige tijd zijn er zorgen over de Italiaanse bankensector. In september werd bekend dat Unicredit, de grootste Italiaanse bank, EUR 16 miljard aan extra kapitaal wil aantrekken. Daarnaast trok de grootste bank van Duitsland de aandacht. Het Amerikaanse Departement van Justitie legde Deutsche Bank een boete van USD 14 miljard op voor het verkopen van rommelhypotheken. Deutsche Bank heeft een voorziening van ‘slechts’ USD 5,5 miljard getroffen voor dit soort claims. De koers van de bank ging verder onderuit nadat de Duitse Bondskanselier Merkel had gezegd staatssteun uit te sluiten. Wel werd bekend dat de Duitse overheid werkt aan een noodplan voor Deutsche Bank, waarbij naar verluidt de mogelijkheden voor het verlenen van staatsgaranties worden onderzocht. Op de laatste dag van de maand kwam er wat lucht voor Deutsche toen de Amerikaanse Justitie aangaf de boete mogelijk te verlagen tot USD 5,4 miljard.

grafiek

0% rente de nieuwe norm?

Afgelopen maand schaarde Finland zich in het rijtje van landen met een 10-jaars staatsrente onder de 0%. Negatieve rentes worden meer en meer normaal. De eerste niet-financiële bedrijven slaagden erin om op de kapitaalmarkt geld aan te trekken tegen een rente onder de 0%. De Duitse producent van consumentengoederen Henkel en de Franse farmaceut Sanofi waren de gelukkigen.

Lees hier onze disclaimer