duurzaam beleggen bij
a.s.r. vermogensbeheer

marktontwikkelingen oktober 2017

geplaatst op 13-11-2017 door Ronald

Uitstekende beleggingsmaand

Ondanks het feit dat de maand een reputatie heeft van koerscorrecties kende oktober fraaie beleggingsrendementen. Euro-staatsobligaties behaalden een rendement van 1,1%. Over 2017 staat er nu weer een plus. Investment grade bedrijfsobligaties en high yield hadden een vergelijkbaar rendement. In dollars gemeten bedroeg het rendement van de MSCI Wereld Aandelenindex 1,9%. Omdat de dollar ten opzichte van de euro met 1,3% in waarde steeg, was het rendement in euro’s 3,2%. Europese aandelen behaalden een plus van 2,0%. Europese onroerend goedaandelen deden het met 1,9% bijna net zo goed. Asia Pacific vormde met een rendement in euro’s van 5,7% de best presterende aandelenregio.

De rendementen van de verschillende beleggingscategorieën waren als volgt:Goede maand voor obligaties uit de periferie

In oktober zijn de rentes op Duitse staatsobligaties gedaald. De 10-jaars rente nam met 10 basispunten af tot 0,36%. De rentecurve is vervlakt. De rente op kortere looptijden is minder hard gedaald. In de andere kernlanden van de eurozone is de rente ongeveer evenveel gedaald als in Duitsland. In de semi-kern en in de perifere landen is de rente sterker gedaald. De grootste dalingen werden gerealiseerd in Italië, Portugal en Cyprus, waar de 10-jaars rente met ca. 30 basispunten is afgenomen. Spanje, waar de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd het nieuws beheerste, nam met een afname van 16 basispunten een middenpositie in. In Italië keurde het parlement een nieuwe kieswet goed, waardoor het in de prakrijk lastiger wordt voor de 5-sterren beweging, die er goed voor staat in de peilingen, een meerderheid van de zetels te behalen. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s kwam met een opvallende verhoging van de rating van Italië van BBB- naar BBB op basis van verbeterde groeivooruitzichten, verminderde risico’s bij de bankensector en de verwachting dat de begroting verder wordt geconsolideerd. Fitch verhoogde de rating van Cyprus naar BB, met ‘positive outlook’.

Catalaans referendum verstoort markten niet

Op 1 oktober koos 90% van de Catalanen die in het stemhokje verschenen voor een onafhankelijk Catalonië. De Catalaanse regering kondigde daarna aan de onafhankelijkheid uit te roepen. Op 31 oktober dook de inmiddels afgezette president Puigdemont op in België. In de tussentijd stemde het Catalaanse parlement met een kleine meerderheid voor onafhankelijkheid en reageerde de Spaanse centrale regering met het activeren van het zogeheten Artikel 155 waarmee de Catalaanse regering het gezag werd ontnomen. De bevolking reageerde rustig. In Barcelona was er een massademonstratie van mensen die tegen de afscheiding zijn. Een enquête gaf aan dat slechts 33,5% van de Catalanen de wens tot onafhankelijkheid steunen. Per saldo is in Spanje in oktober de rente gedaald en is de aandelenbeurs gestegen.

Economie eurozone nog sterker dan verwacht

Terwijl in de Verenigde Staten de meeste economische cijfers in lijn met de verwachting uitkwamen overtroffen de cijfers in eurozone de al hoog gespannen verwachtingen. Zo namen de industriële productie, het ondernemersvertrouwen, het consumentenvertrouwen en het beleggersvertrouwen meer dan verwacht toe. Ook de geldgroei was hoger dan verwacht. De zogeheten ‘lending survey’ van de ECB die eens per kwartaal wordt gepubliceerd liet een breed gedragen stijging van de kredietvraag zien. De groei van het Bruto Binnenlands Product was met 2,5% jaar-op-jaar gemeten hoger dan verwacht. De werkloosheid daalde tot 8,9%, wat het laagste niveau sinds begin 2009 was. De producentprijzen namen meer dan verwacht toe. De consumentenprijsinflatie was echter lager, met 1,4% op jaarbasis voor het algemene cijfer en 0,9% voor de kerninflatie (ex voedsel en energie).

ECB gaat minder maar langer obligaties opkopen

Het beleidscomité van de ECB besloot het programma van ‘kwantitatieve verruiming’ (QE) te verlengen tot in ieder geval september 2018 en daarbij het maandelijkse opkoopbedrag te verlagen tot EUR 30 miljard, met het voorbehoud dat bij tegenvallende economische ontwikkelingen het bedrag weer kan worden verhoogd. Tevens werd aangekondigd dat de opgekochte obligaties die aflossen worden herbelegd tot na beëindigen van het QE programma. Ook eventuele verhogingen van de rentetarieven zullen pas na het einde van QE plaatsvinden. De financiële markten reageerden positief. De algemene afdronk was dat de ECB nog geruime tijd obligaties blijft opkopen en dat de beleidsrentes nog lang laag zullen blijven. De kapitaalmarktrente daalde, de creditspreads en de perifere landenspreads namen af, de Europese aandelenkoersen stegen en de koers van de euro tegen de dollar nam af.