duurzaam beleggen bij
a.s.r. vermogensbeheer

marktontwikkelingen november 2016

geplaatst op 04-12-2016 door Ronald

In november zijn de rentes op de eurokapitaalmarkt gestegen. Net als in oktober stegen obligaties met kortere looptijden minder in rente en langere obligaties meer. Duitse staatsobligaties deden het, met bijvoorbeeld een rentestijging van 11 basispunten (tot 0,28%) voor 10-jaars looptijden, nog het best. Met uitzondering van Griekenland kenden de andere eurolanden grotere rentestijgingen dan Duitsland. Dit gold voor zowel de zogeheten kernlanden als voor de periferie. Zo steeg de Nederlandse 10-jaars rente met 16 en de Franse met 29 basispunten. De Italiaanse 10-jaars rente nam met 33 basispunten en de Portugese met 40, waarmee dit de slechtst presterende euro-obligatiemarkt vormde. Per saldo behaalden staatsobligaties uit de eurozone een rendement van -1,6%. Investment grade bedrijfsobligaties en high yield obligaties scoorden met minnen van respectievelijk 1,1% en 0,8% een iets beter rendement.

 

aandelen in de plus

In dollars gemeten bedroeg het rendement van de MSCI Wereld Aandelenindex de afgelopen maand 1,4%. Omdat de dollar ten opzichte van de euro met 3,3% in waarde steeg, was het rendement in euro’s 4,9%. Europese aandelen behaalden een resultaat van 1,1%. Europese onroerend goedaandelen kenden een rendement van -1,8%. De best presterende aandelenregio was die van Noord-Amerika, met in euro’s een plus van maar liefst 7,0%.

De rendementen van de verschillende beleggingscategorieën waren als volgt:overwinning Trump achter marktbeweging

De oorzaak van veel van de marktbewegingen (aandelen hoger, obligaties lager, dollar omhoog, maar ook hogere grondstofprijzen) was de overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 8 november. Na de uitslag was er paniek (aandelen omlaag, obligaties omhoog, dollar naar beneden) maar die was van korte duur. Op de financiële markten ontstond het idee dat het presidentschap van Trump er een zal worden van meer economische groei als gevolg van meer infrastructurele investeringen en minder belastingen. Daardoor zal naar verwachting de inflatie oplopen en zal de Amerikaanse centrale bank sneller de rente moeten verhogen, wat op zichzelf leidt tot een hogere wisselkoers. Vanwege de verwachte protectionistische politiek van de president-elect waren, naast de obligatiemarkt, de aandelenmarkt van de opkomende landen de voornaamste slachtoffers van de verrassende verkiezingsuitslag.

gaat de ECB door verruimen?

In de eurozone waren de economische cijfers de afgelopen maand per saldo in orde. De werkloosheid is gedaald. De industriële productie en het consumentenvertrouwen kwamen hoger uit dan was verwacht. De detailhandelsverkopen waren conform verwachting. Het ondernemersvertrouwen was lager dan verwacht. De inflatie is gestegen tot 0,6% op jaarbasis. De ECB zal in december moeten aangeven al dan niet door te gaan met het opkopen van obligaties. Verder werd het sentiment bepaald door de politieke ontwikkelingen. In Duitsland kondigde Merkel aan voor haar vierde termijn als bondskanselier te gaan. In Frankrijk won Fillon de Republikeinse voorverkiezingen. Begin december waren er de presidentsverkiezingen in Oostenrijk en het referendum in Italië.

gaat de Fed de rente verhogen?

In de Verenigde Staten waren de cijfers dusdanig sterk dat de financiële markten ervan uitgaan dat de Federal Reserve in december voor het eerst sinds een jaar de rente gaat verhogen. Het vertrouwen onder inkoopmanagers in de industrie, de fabrieksorders, de winkelverkopen, de autoverkopen, de persoonlijke inkomens en meeste cijfers over de huizenmarkt waren hoger dan verwacht. Het consumentenvertrouwen kwam uit op het hoogste peil sinds de zomer van 2007. De banengroei viel iets tegen. Ook de industriële productie was beneden verwachting. De inflatie steeg conform verwachting tot 1,6% op jaarbasis. De verschillen in het gepercipieerde monetaire beleid van de Fed versus de ECB leidde tot een daling van de eurodollarkoers van 1,10 naar 1,06.