duurzaam beleggen bij
a.s.r. vermogensbeheer

marktontwikkelingen december 2017

geplaatst op 09-01-2018 door Ronald

December was een maand waarin de kapitaalmarktrentes in de eurozone zijn gestegen. Euro-staatsobligaties behaalden een rendement van -0,8%. Als gevolg van een daling van de creditspreads kenden investment grade bedrijfsobligaties en high yield een rendement dat minder negatief of zelfs vlak was. In dollars gemeten bedroeg het rendement van de MSCI Wereld Aandelenindex 1,4%. Omdat de dollar ten opzichte van de euro met ruim 1% in waarde daalde, was het rendement in euro’s slechts 0,2%. Alle regio’s behaalden een plus. Emerging Markets deed het met 2,5% het best en Noord-Amerika het slechtst. Europese onroerend goedaandelen scoorden een rendement van 3,5%, waarmee ‘gewone’ aandelen ruimschoots werden verslagen. Over heel 2017 gemeten was het rendement van euro-staatsobligaties nog net positief. High yield heeft het met 6,9% bijzonder goed gedaan. Aandelen scoorden over het algemeen nog beter. Asia Pacific en Emerging Markets waren met rendementen van respectievelijk 15,5% en 20,4% de topperformers. Europees beursgenoteerd vastgoed nam met 6,8% een middenpositie in.

De rendementen van de verschillende beleggingscategorieën waren als volgt:

Stijgende rentes

De 10-jaars Duitse staatsrente is de afgelopen maand met 6 basispunten gestegen tot 0,43%. Andere looptijden kenden ongeveer eenzelfde rentestijging waardoor de vorm van de yield curve nagenoeg gelijk is gebleven. De meeste andere landen in de eurozone hadden te maken met een vergelijkbare rentestijging. Italië, waar de 10-jaars rente met 27 basispunten toenam, was de uitzondering in negatieve zin. Slowakije en Griekenland waren de uitzonderingen waar de rente daalde (beide met ca. 5 basispunten). De overwinning van pro-onafhankelijkheidspartijen bij de verkiezingen in Catalonië zorgde niet voor onrust op de kapitaalmarkt.

Gemengde economische data

December was een gemengde maand wat betreft de gepubliceerde economische cijfers. In de Verenigde Staten waren de cijfers over de arbeidsmarkt en de huizenmarkt beter dan verwacht. Het vertrouwen in het Midden- en Kleinbedrijf steeg tot het hoogste niveau sinds 1983. Ook de detailhandelsverkopen waren sterk. Daar stond tegenover dat het vertrouwen van inkoopmanagers en consumenten beneden verwachting uitkwamen en de industriële productie tevens iets tegenviel. De inflatie was met 2,2% op jaarbasis conform verwachting. De goedkeuring van de belastingplannen van president Trump door het Amerikaanse Congres werd gezien als een stimulans voor de economie en vertaalde zich onder meer in hogere aandelenkoersen. In de eurozone waren de industriële productiecijfers lager dan verwacht maar de winkelverkopen juist hoger. Het consumentenvertrouwen nam toe tot het hoogste peil sinds begin 2001. De inflatie was met 1,5% volgens verwachting. De recente stijging van de prijs van olie en andere grondstoffen was hierin nog niet terug te zien.

Renteverhoging in de VS

De Fed, de Amerikaanse centrale bank, verhoogde de rente met 0,25 procentpunt naar 1,25% (ondergrens) tot 1,5% (bovengrens). Er waren twee tegenstemmers. Het Federal Open Market Committee zei een sterke arbeidsmarkt te zien en verhoogde de groeivooruitzichten. De leden gaan uit van drie additionele verhogingen in 2018. De Europese Centrale Bank veranderde het beleid niet. Voorzitter Draghi meldde dat er binnen het beleidscomité niet was gesproken over het beëindigen van het obligatie-opkoopprogramma (QE) en dat de rente voorlopig niet zal worden verhoogd. Wel werden de vooruitzichten voor de economische groei en de inflatie naar boven bijgesteld. Draghi vertelde dat de ECB dichter bij het bereiken van de inflatiedoelstelling was gekomen maar dat er nog steeds een stimulerend monetair beleid nodig is. QE kan worden vergroot en verlengd als de vooruitzichten verslechteren. Later in de maand waren er diverse beleidsmakers die aangaven een einde van QE na september volgend jaar te voorzien.
De ECB leidde voor het eerst verlies op aangekochte obligaties. Het betrof leningen van de Duitse meubelverkoper Steinhoff die in financieringsproblemen kwam. De aandelen- en obligatiekoersen kelderden en het bedrijf verloor bij ratingbureau Moody’s haar ‘investment grade’ rating. Mario Draghi gaf aan dat verliezen bij het groot opkopen van bedrijfsobligaties niet ongebruikelijk zijn.