duurzaam beleggen bij
a.s.r. vermogensbeheer

marktontwikkelingen augustus 2017

geplaatst op 12-09-2017 door Ronald

Obligaties en eurokoers hoger, aandelen lager

Euro-staatsobligaties behaalden in augustus een rendement van 0,8%. Investment grade bedrijfsobligaties en high yield kenden een iets lager rendement. Dit was voor een deel toe te schrijven aan de kortere duration van deze beleggingscategorieën. In dollars gemeten bedroeg het rendement van de MSCI Wereld Aandelenindex 0,1%. Omdat de dollar ten opzichte van de euro met 0,6% in waarde daalde, was het rendement in euro’s afgerond -0,4%. Europese aandelen behaalden een rendement van -0,8%. Europese onroerend goedaandelen eindigden de maand 0,6% hoger. Emerging markets vormde met een rendement in euro’s van 1,6% de best presterende aandelenregio.

De rendementen van de verschillende beleggingscategorieën waren als volgt:

 

Rentes omlaag, spreads omhoog

In augustus zijn de rentes op Duitse staatsobligaties gedaald. De 5-jaars rente nam met 16 basispunten af tot -0,34%. De rentecurve is vlakker geworden. De Duitse 2-jaars rente daalde in augustus met 5 basispunten en de 10- en 30-jaars met 18 basispunten. De andere kernlanden van de eurozone (Nederland, Oostenrijk, Finland) en ook de semi-kernlanden (België, Frankrijk en Ierland) kenden rentedalingen die slechts een paar basispunten kleiner waren dan die in Duitsland, maar in de perifere landen (Italië, Spanje, Portugal en Slovenië) was er sprake van een daling van gemiddeld genomen ‘slechts’ 5 basispunten. Cyprus vormde met een daling van de 5-jaars rente van meer dan 20 basispunten de uitzondering. De swapspreads zijn de afgelopen maand toegenomen. De 5-jaars spread van AA-financials ten opzichte van Duitse staats is met 5 basispunten gestegen tot 54 basispunten.

Spanning rond Noord-Korea bepaalt marktbeeld

De economie van de Verenigde Staten groeide het tweede kwartaal met 3% op jaarbasis. Ook de cijfers die betrekking hebben op het derde kwartaal zagen er over het algemeen goed uit. Zo waren de banengroei, de persoonlijke inkomens, de detailhandelsverkopen, het consumentenvertrouwen en het vertrouwen van ondernemers in het midden- en kleinbedrijf hoger dan verwacht. De werkloosheid daalde conform verwachting tot 4,3% van de beroepsbevolking. Hier stond tegenover dat de industriële productie, de inkoopmanagersindex, de constructiebestedingen en de huizenverkopen tegenvielen. De inflatie steeg tot 1,7% op jaarbasis, wat minder was dan verwacht. De macrocijfers hadden niet veel invloed op de financiële markten. Ook van de monetaire autoriteiten in de VS kwam weinig nieuws. De Amerikaanse politiek, Hurricane Harvey, de terroristische aanslagen in Spanje en vooral de geopolitieke ontwikkelingen rond Noord-Korea bepaalden het marktsentiment.

Goede cijfers in de eurozone, ECB doet niets

Ook in de eurozone was de groei van het Bruto Binnenlands Product over het tweede kwartaal met 2,2% op jaarbasis boven verwachting goed. Diverse macrodata duidden op een verder aantrekkende economie. De detailhandelsverkopen, het consumenten- en het producentenvertrouwen, maar ook de inflatie waren hoger dan verwacht. Net als in de VS viel de groei van de industriële productie tegen. De ECB liet het monetaire beleid onveranderd. Op de conferentie van centrale bankiers in Jackson Hole, Wyoming hield Mario Draghi zich op de vlakte. De notulen van de voorlaatste vergadering van het beleidscomité gaven een optimisme over de ontwikkeling van de groei en de inflatie weer. Tegelijkertijd waren er zorgen over de appreciatie van de euro. Er werd volgens Draghi niet gesproken over het eventueel afbouwen van het obligatie-opkoopprogramma. Kredietbeoordelaar Fitch had positief nieuws voor Griekenland. Het ratingbureau verhoogde de rating van CCC naar B-, met een ‘positive outlook’. Redenen waren de verbeterde economische groei, de verminderde politieke risico’s en de voortuitgang die is gemaakt met de besparingsmaatregelen ten behoeve van het hulpprogramma van het Europese Stabiliteits-Mechanisme.