duurzaam beleggen bij
a.s.r. vermogensbeheer

Kennissessie Rentmeesterschap in de praktijk

geplaatst op 13-06-2017 door Jack

Regelmatig organiseert a.s.r. Vermogensbeheer een kennissessie voor haar relaties: een middag waarin een actueel onderwerp uit de beleggingswereld onder de loep wordt genomen. Afgelopen woensdag 7 juni was het onderwerp Rentmeesterschap in de praktijk: investeren in (landelijk) vastgoed. Deze keer organiseerde Vermogensbeheer de middag samen met a.s.r. Vastgoed Vermogensbeheer.

Wat zijn de ontwikkelingen op de Nederlandse vastgoedmarkt, in het bijzonder landelijk vastgoed? Wat is de toegevoegde waarde van (landelijk) vastgoed binnen een goed gespreide portefeuille? Wat zijn de opbrengsten en risico’s verbonden aan het investeren in agrarische gronden, landgoederen en buitenplaatsen? Voor deze vragen en meer waren dan 30 klanten en prospects naar a.s.r. gekomen.
Jack Julicher, directeur beleggingen a.s.r., opende de middag “Al sinds 1720 belegt a.s.r. in landelijk vastgoed en we delen graag onze kennis van deze bijzondere beleggingscategorie met jullie”. Voor beleggen in landelijk vastgoed is wel geduld nodig en een lange beleggingshorizon, zo bleek uit Jacks inleiding, denk aan 30 tot 40 jaar minimaal.

De eerste spreker was Neal Hegeman. Hij werkt als hoofd strategie & research bij Vermogensbeheer en legde uit hoe a.s.r. zelf omgaat met vastgoed in de beleggingsportefeuille. Ook ging hij in op hoe onroerend goed in de portefeuille waarde kan toevoegen. De tweede spreker portfoliomanager Ronald Balk, liet zien hoe een selectie van vastgoedfondsen tot stand komt: wil je direct in vastgoed beleggen of is het volgen van een indextracker meer geschikt? Na de pauze konden onze relaties luisteren naar de boeiende praktijk van rentmeester Sanne ten Bokkel Huinink. Hij is rentmeester bij de Stichting Boschuysen en bij de Fundatie van Renswoude en deelde zijn ervaring met het beheren van landbouwgrond. De stichtingen hebben al ruim 4 eeuwen grond. Pachters die de gronden bewerken komen soms met mooie en innovatieve initiatieven zoals het maken van e-nummer vrije Hoeksche chips van de ter plekke duurzaam geteelde aardappelen.

Dick van den Oever, directeur Landelijk Vastgoed bij a.s.r. Vastgoed Vermogensbeheer, sloot de middag af met zijn presentatie over hoe a.s.r. als de grootste private bezitter van landbouwgrond in Nederland omgaat met haar verantwoordelijkheid en investeringsbeleid. a.s.r. heeft 36.000 hectare grond in bezit, waarvan 28.000 hectare landbouwgrond en 8000 hectare natuurgebied. Die zorgen voor inkomsten uit pacht, maar ook voor groen in Nederland: “Als u in het weekend een wandeling in een natuurgebied gaat maken, dan is de kans groot dat u op a.s.r.-grond loopt”.

Een rondgang langs onze relaties (bestaande uit o.a. consultants, vermogensfondsen en pensioenfondsen) tijdens de afsluitende borrel leerde dat de kennissessie goed was ontvangen. Uit de vragen tijdens de middag bleek veel interesse voor beleggen in landelijk vastgoed. De variatie in de sprekers en de verschillende invalshoeken werden zeer gewaardeerd evenals het zakje Hoeksche chips dat men meekreeg bij het afscheid.