duurzaam beleggen bij
a.s.r. vermogensbeheer

Duurzame dialoog in de voedselindustrie, voor het rendement van de toekomst

geplaatst op 11-03-2019 door Ingeborg

Kiezen voor de lange termijn betekent niet altijd nee zeggen tegen dat wat het klimaat nu belast. De dialoog aangaan en je verantwoordelijkheid nemen om een verandering te realiseren, kan ook een keuze zijn. En die keuzes maken wij als a.s.r. vermogensbeheer ook. Zodat we als aandeelhouder de dialoog aan kunnen gaan en invloed uitoefenen. Engagement dus, om rendement voor nu en later te creëren. Voor de aandeelhouders én voor de maatschappij.

Klimaateffecten van de voedselproductie en -consumptie

Wie via a.s.r. het vermogen laat beheren weet dat we niet in kolen investeren maar wel in zonne-energie. Dat we wel voor groene energie gaan maar legergroen laten zitten. Het lijkt dan logisch om ook de voedselindustrie te mijden. Immers, steeds vaker krijgen we de bewijzen onder ogen dat de manier waarop voedsel geproduceerd en geconsumeerd wordt, een negatieve impact op het klimaat heeft. En toch beleggen we wel in die industrie.

Drawdown; ook oplossingen via de voedselsector

Want waar de impact groot is op het klimaat, kan ook meer bereikt worden om aan een goed klimaat bij te dragen. Dat geldt zeker ook voor de voedselindustrie. Uit het onlangs verschenen boek ‘Drawdown’ waarin 100 oplossingen worden aangedragen om de klimaatverandering te keren, blijkt dat 12 van de top 20-maatregelen voedsel- en landbouw gerelateerd zijn. Als consument kunnen we daarin met de keuzes die we maken, veel impact uitoefenen. En als belegger kunnen we door een aandeel te nemen in de voedselindustrie, de dialoog aangaan met die sector.

Brief aan McDonald's

En dat is precies wat we als a.s.r. doen. Zoals recent met een brief aan McDonald's om ze, samen met andere investeerders, te bewegen hun invloed aan te wenden in de vlees producerende sector. De manier van vleesproductie nu brengt namelijk grote klimaat- en waterrisico’s met zich mee. Wetende dat dagelijks miljoenen mensen wereldwijd fastfood consumeren, is de impact van die voedselproductie groot. Een wereldwijde speler als McDonald's kan daar een rol van betekenis in spelen.

Afspraken als rendement voor de toekomst

Onze rol is het uitoefenen van onze invloed waar we kunnen. En als belegger doen we dat door de dialoog aan te gaan. Dat begint met zo’n brief en wordt opgevolgd door gesprekken waarin we doelstellingen afspreken om een verandering in te zetten. Het zijn keuzes voor de lange termijn, maar die keuzes maken we nu. Omdat als we nu beginnen om het verschil te maken, we later van het rendement genieten. Zowel financieel als maatschappelijk, en daar mogen we niet te lang mee wachten.

Dit is de tijd van doen.