duurzaam beleggen bij
a.s.r. vermogensbeheer

analyse Italiaanse tricolore verbleekt

geplaatst op 07-09-2016 door Neal

In vergelijking met de rest van de eurozone is Italië behoorlijk ontwricht. Verontrustende berichten over het haperende economische herstel volgen zich de laatste tijd in rap tempo op. Italiaanse banken werden onlangs afgestraft door beleggers. Naast twijfels over de kapitaalbuffers van sommige financiële instellingen, kwamen daar zorgen over de grote hoeveelheid slechte leningen op de Italiaanse bankbalansen bij.

het effect van populisme op de solvabiliteit van Italië

Binnenkort mogen de Italianen een oordeel vellen over de plannen van de regering om diverse cruciale wijzigingen in het politieke stelsel door te voeren. Vanwege de noodzaak tot snelle hervormingen op diverse terreinen is een positieve referendumuitslag essentieel. Als de Italianen tegenstemmen stapt de zittende premier Renzi waarschijnlijk op en zullen er snel verkiezingen uitgeschreven worden. Daar zou de Movimento Cinque Stelle, van populist Grillo, weleens als grootste partij uit de stembus kunnen rollen. De kans hierop wordt groter gezien de “nek-aan-nek” uitslag in diverse polls en het succes dat de partij al oogstte bij recente burgemeestersverkiezingen. Winst van Grillo kan een sterke stimulans zijn voor andere populistische en euro-sceptische bewegingen in Europa. Wat het effect op financiële markten daarvan zal zijn, is moeilijk in te schatten. Voor Italië verwachten we echter negatieve gevolgen voor de economie en staatsfinanciën, mocht het populisme zegevieren.

Meer weten hoe wij de solvabiliteit van Italië beoordelen in het licht van de binnenlandse bankencrisis en het opkomende populisme?
Download dan hieronder in de grijze balk de pdf.

Wilt u ook onze onderbouwing van de solvabiliteit van Italië lezen? Stuur ons een mail (zie hiernaast voor onze gegevens). Dan ontvangt u de complete presentatie, inclusief bijlagen. In deze bijlagen vindt u voor elke zgn. solvabiliteitsfactor aanvullende informatie hoe Italië presteert in vergelijking tot het sterkste euroland (Duitsland) en een vergelijkbaar euroland (Spanje).

Lees hier onze disclaimer